Uleiul de masline - intre aliment si remediu natural

Utilizat in alimentatie, cosmentica si medicina naturista, proprietatile uleiului de masline au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri. Conform scrierilor lui Homer, de mai bine de 10 mii de ani maslinul creste pe taramul Greciei. Acesta numea uleiul de masline “aurul lichid”. Maslinul a fost considerat pom sacru potrivit legii lui Solon, iar oricine distrugea un maslin era exilat sau ucis. De-a lungul timpului, maslinul si-a oferit crengutele si frunzele pentru laurii de pe crestetul regilor, iar din uleiul fructului sau au fost unse cele mai nobile frunti ale istoriei. In Evul Mediu era folosit pentru a trata diverse afectiuni ginecologice, ulcere si afectiuni gastrointestinale, utilizari ce s-au pastrat pana in ziua de astazi.
Uleiul de masline provine doar de la fructele verzi iar culoarea, consistenta si mirosul variaza in functie de clima, sol si soiul maslinului. Contine printre altele, vitamine ca A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati, saturati, trigliceride.

Ulei este ideal pentru gatit deoarece nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade celsius, temperetura optima pentru gatit fiind de 180 de grade.

Cu uleiul de masline putem trata sau ameliora colesterolul crescut, gastrita, afectiunile biliare; este indicat si in cazul diabetului ca substituent alimentar, prevenind sau intarziind aparitia unor afectiuni tipice acestei boli. In cazul osteoporozei ajuta la mentinerea densitatii oaselor; este unul dintre cele mai bune analgezice naturale, calmand durerile de natura inflamatorie, fiind eficace si in cazul durerilor de inchieturi.
De asemenea s-a demonstrat ca folosirea uleiului de masline pe termen lung protejeaza impotriva cancerului. O dieta cu ulei de masline si multe fructe si legime (asemanatoare dietei mediteraneene) poate reduce riscurile de aparitie a cancerului cu pana la 75%. Totodata intarzie evolutia cancerului de san.

Inca din antichitate este folosit si in cosmetica, acesta putand fi un excelent remediu natural pentru:
Unghii si cuticule
Pentru a scapa de cuticulele aspre si a reda rezistenta unghiilor tineti degetele intr-un bol cu ulei de masline caldut si cateva picaturi de lamaie.
Maini
Pentru catifelare - inainte de culcare ungeti mainile cu o cantitate generoasa de ulei, pune-ti o pereche de manusi si dormi cu ele.
Pentru maini crapate - amestecati o lingura de ulei de masline cu o lingura de otet de mere si aplicati de fiecare data dupa ce va spalati pe maini si seara, inainte de a va culca.
Ulei aromat pentru masaj- puneti cateva picaturi de ulei aromat (lamaie, lavanda, rozmarin) in 60 ml ulei de masline, masati bine.
Buze
Hidratati buzele uscate cu putin ulei de masline, pe care sa il lasati cateva minute, pana intra in piele.
Par
Solutie hidratanta: amestecati bine un galbenus de ou, o lingurita de miere, 1/4 cana ulei de masline si 1/4 cana otet de mere. Frecati parul si pielea capului si lasati sa actioneze 10 minute. Spalati-va cu sampon si clatiti din abundenta cu apa.
Balsam pentru par uscat: 1/2 cana miere se amesteca cu 3-8 lingurite masline (in functie de uscaciunea parului). Aplicati pasta pe pielea capului si pe par, masand bine. Acoperiti cu o punga de plastic si lasati sa actioneze 30 minute. Samponati si clatiti cu apa din abundenta.
Lotiune revigoranta: amestecati in blender un ou, o lingura ulei de masline, un castravete mic, decojit. Aplicati pe parul uscat si lasati sa actioneze 10 minute, apoi clatiti-va cu apa calduta.
Intarirea radacinilor: mixati cateva frunze proaspete de urzici, impreuna cu o lingura de ulei de masline. Aplicati preparatul pe par, insistand asupra radacinilor. Lasati sa actioneze 15 minute. Repetati o data pe luna.
Masca hidratanta pt. par castaniu: zdrobiti 1 banana si cateva cirese rosii, amestecati cu 1 ceasca cu lapte, 1 lingura ulei de masline si 2 albusuri. Intindeti pasta pe par lasati 30 minute acoperind cu o folie de plastic. Samponati si clatiti cu apa din abundenta.
Ten
Masca pentru ten uscat: amestecati un galbenus de ou cu l lingurita de miere de albine si 1 lingura ulei de masline. Aplicati masca, lasati sa actioneze timp de 10 minute apoi clatiti cu apa calduta.
Masca pentru ten gras: amestecati o lingurita de malai cu cateva picaturi de zeama de lamaie verde, jumatate de lingurita de lapte si jumatate de lingurita de ulei de masline. Aplicati pasta pe piele lasand-o sa actioneze o jumatate de ora. Clatiti din abundenta cu apa calduta.
Masca pentru ten mixt: fierbeti intr-o cana de lapte un mar caratat si taiat cubulete. Zdrobiti fructul fiert si incorporati iarasi laptele caldut, putin cate putin, ca la maioneza. Adaugati o lingurita de faina si o lingurita de ulei de masline. Cand preparatul devine omogen, aplicati-l, cat e cald pe fata si gat. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi spalati-va cu apa minerala.
Demachiant
Scurge cateva picaturi de ulei de masline pe un tampon demachiant pentru a indeparta machiajul. Este bun ca orice alt demachiant, chiar si la indepartarea machiajului rezistent la apa . Amestecati un sfert de lingurita de zeama de lamaie cu o lingura de lapte, una de suc de castravete si una de ulei de masline. Aplicati pe fata si pe gat si clatiti cu apa calduta dupa 15 minute. Aceasta lotiune curata si purifica porii.
Pentru curatat fata: intr-un litru de apa puneti la fiert pentru un sfert de ora, doi castraveti taiati bucatele mici (cu coaja cu tot). Strecurati lichidul si adaugati in el doua lingurite de ulei de masline. Folositi-l ca demachiant.
Corp
Adauga cateva linguri de ulei de masline in apa de baie pentru hidratarea pielii.
Exfoliere si efect anticelulitic: amestecati un pumn de cafea macinata cu atata ulei de masline cat sa obtineti un terci consistent. Masati-l cu miscari circulare pe toata pielea, energic. Nu va faceti griji daca o parte din amestec va cadea; ramane destul ca sa adere la piele si sa produca efectul scontat. Lasati sa actioneze 5-6 minute, apoi spalati-va bine.
Masca pentru spate: amestecati 60 ml ulei de soia, 30 ml ulei de masline, o lingurita cu ceai de musetel si 6 linguri cu faina de ovaz. Intindeti masca pe spate si lasati-o sa actioneze 20 de minute. Indepartati-o apoi frecandu-va pe spate cu miscari circulare si clatiti-va cu apa calduta. Este dezinfectanta, antiinflamatoare si regularizeaza sebumul.
Crema de ras: daca folosti lama pentru indepartarea firelor de par de pe picioare si ai pielea sensibila pentru cremele obisnuite de ras, in locul acestora utilizati uleiul de masline. veti observa diferenta.
Picioare
Pentru a trata picioarele uscate si talpile aspre, freaca-le cu ulei de masline si apoi folositi o pereche de sosete, pe care sa le lasati peste noapte.
Exfoliant pentru calcaie: amestecati 8 capsuni, 2 linguri cu ulei de masline, 1 lingurita de sare. Masati bine talpile si calcaiele apoi clatiti cu apa calduta. In timp veti obtine o piele fina.