Prajitura cu prune



Dificultate: usor
Timp preparare: 1 ora
Ingrediente (pentru tava mare de la aragaz):

4 oua
400 g zahar
500 g faina
1 pachet unt / margarina (250 g)
200 g lapte
1 plic zahar vanilat
1 plic praf copt
18-20 buc prune
50 g nuci



Mod de preparare:

Taiati prunele pe jumatate si scoateti samburii. Tapetati tava de la aragaz cu faina.
Separati albusurile de galbenusuri.



Amestecati untul cu zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugati pe rand galbenusurile.



Mixati cateva minute, adaugati faina amestecata cu praful de copt, apoi laptele.


Separat bateti albusurile spuma si adaugati-le peste compozitia cu galbenusuri. Amestecati usor cu o lingura de lemn. Va rezulta un aluat destul de consistent.


Rasturnati aluatul in tava de la aragaz si cu ajutorul lingurii nivelati usor.


Asezati jumatatile de prune, puneti in fiecare putin zahar (eu am folosit din cel brun), iar deasupra presarati nucile. Dati in cuptorul incins, la 170 grade, pentru 40 minute.


Asteptati sa se raceasca si taiati-o cubulete.



Serviti presarate cu zahar pudra.



Negresa



Dificultate: usor
Timp preparare: 50 minute
Ingrediente:

- pentru negresa:

1 ou
1 cana zahar
½ cana ulei
1 cana lapte caldut
2 cani faina
1 lingura bicarbonat alimentar
3 linguri gem (caise, visine, piersici)
3 linguri cu varf cacao
esenta rom, coaja portocala



- pentru glazura:

200 g ciocolata cu lapte
200 g nuci
50 ml smantana pentru frisca



Mod de preparare:

Mixati oul impreuna cu zaharul, apoi adaugati uleiul, laptele si genul. Amestecati bine.

Adaugati si bicarbonatul (nestins), faina, cacaoa, coaja de portocala si cateva picaturi de esenta de rom.



Tapetati o tava cu faina si turnati compozitia.

Dati tava in cuptorul incins la 175 grade, pentru aproximativ 35 minute.



Intre timp preparati glazura: puneti intr-o craticioara, la foc mic, smantana. Cand incepe sa fiarba luati de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucatele. Amestecati pana ce aceasta se topeste complet.

Dupa ce scoapeti prajitura din cuptor turnati peste glazura fierbinte.



Presarati din belsug cu nuci si taiati-o apoi cubulete.


Sursa: forum culinar.ro