Cartofi gratinati

In acest mod cartofii sunt deliciousi si usor de preparat... o mancare excelenta pentru cina si chiar daca este destul de satioasa, puteti adauga la servire si cateva linguri de smantana…



Dificultate: usor
Timp preparare: 1 ora si 15 minute
Ingrediente:

700-800g cartofi
150 g smantana
3 oua
200 g branza telemea
200 g cascaval ras
2-3 felii sunca de Praga
unt - pentru uns vasul


Mod de preparare:

Curatati de coaja cartofii si fierbeti in apa cu sare timp de 15-20 minute.



Taiati-i apoi rondele de 1 cm grosime.


Bateti ouale cu smantana.



Dati branza pe razatoarea mare si taiati sunca fasii.


Ungeti bine un vas de yena cu unt si puneti straturi de felii de cartofi….



…apoi fasii de sunca si branza rasa.


Repetati pana la terminarea ingredientelor, avand grija ca ultimul strat sa fie din cartofi.


Presarati cascavalul ras si turnati deasupra amestecul de ou si smantana.



Introduceti in cuptorul incins la 180 grade si lasati sa se gratineze, cca 30-35 minute.



Taiati-o felii si serviti cu smantana deasupra.


Prajitura cu visine


Dificultate: usor
Timp preparare: 50 minute
Ingrediente:

4 oua
10 linguri lapte caldut
9 linguri ulei
12 linguri zahar
15 linguri cu varf de faina
2 plicuri zahar vanilat
1 plic praf copt
600-700 g visine fara samburi


Mod de preparare:

Mixati ouale intregi cu zaharul si cele 2 plicuri de zahar vanilat timp de cateva minute. Treptat amestecati si uleiul, apoi laptele.

La sfarsit adaugati si faina amestecata cu praful de copt, folosind o lingura de lemn.


Turnati compozitia intr-o tava unsa cu margarina (sau ulei) si tapetata cu faina.


Aseazati deasupra visinele date prin faina.



Bagati tava in cuptorul incins, la foc mic . Dupa aoproximativ 35-40 de min scoateti prajitura si lasati-o la racit.

Pudrati cu zahar praf si taiati-o cubulete.



Util: in primele 15 minute nu deschideti usa de la cuptor.
In loc de visine puteti folosi si alte fructe: caise, piersici, prune.

Sursa: forum culinar.ro

Mini pizza


Dificultate: usor
Timp preparare: 40 minute
Timp asteptare: 1 ora
Ingrediente :

- aluat (ingredientepentru 2 rulouri) :
500 g faina
250 ml lapte / apa
1 cub drojdie proaspata (25g)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
5 linguri ulei masline


- umplutura (ingrediente pentru 1 rulou):
1 ardei gras
1 ceapa
masline
porumb boabe
salam / sunca
cascaval ras


- Sos de rosii – reteta aici

Mod de preparare:

- aluat :
Amestecati drojdia cu zaharul si putina apa pana se dizolva. Cerneti faina, adaugati toate celelalte ingrediente si amestecati bine pana ce coca se desprinde usor de pe peretii vasului.
Acoperiti si lasati intr-un loc ferit de curentii de aer, timp de 1 ora.
Puteti face aluatul si la masina de paine – cum am facut eu – punand intai ingredientele lichide (laptele, uleiul), sarea, faina, iar la sfarsit drojdia amestecata cu zaharul si putina apa.



- umplutura :
Taiati pestisori ceapa, iar ardeiul feliute subtiri. Scoateti samburii maslinelor si taiati cubulete salamul / sunca.



- asamblare :
Dupa 1 ora impartiti aluatul in 2. Pe blatul de lucru presarati putina faina si intindeti prima foaie.


Ungeti cu sos de rosii.


Adaugati jumatate din cascaval. Puneti apoi maslinele, ardeiul gras, ceapa si boabele de porumb. Deasupra presarati restul de cascaval.


Rulati si cu un cutit foarte ascutit taiati bucati de 1-2 centimetri.



Tapetati tava de la aragaz cu hartie de copt si puneti bucatile, lasand distanta intre ele.


Dati tava in cuptorul incins in prealabil si lasati timp de 20-25 minute, la 180 grade.
Serviti fierbinti insa sunt la fel de bune si reci. Pofta buna!




Sursa: forum culinar.ro

Strudel cu branza si visine



Dificultate: usor
Timp preparare: 1 ora
Ingrediente pentru 3 rulouri:

1 pachet foi placinta
ulei pentu uns foile
1 ou + 2 linguri smantana + 2 linguri zahar – pentru uns deasupra


- pentru umplutura branza:
400 g branza de vaci
3 linguri zahar
2 oua
1 plic zahar vanilat
stafide, esenta rom


- pentru umplutura visine:
500-600 g visine fara samburi
4 linguri zahar
2 linguri gris


Mod de preparare:

- Umplutura de branza:
Amestecati ouale intregi cu cele 3 linguri de zahar. Adaugati branza de vaci, zaharul vanilat, cateva picaturi de esenta de rom si stafidele. Amestecati bine.


- Umplutura de visine:
Peste visinele fara samburi puneti zaharul si cele 2 linguri de gris. Amestecati bine si scurgeti siropul care se formeaza.


- Asamblare:
Ungeti 2 foi de placinta cu ulei, asezati la margine din compozitia de branza, apoi rulati.



Tot pe 2 foi unse asezati un rand de visine si rulati.


Ungeti o foaie cu ulei si puneti pe margine ele 2 rulouri – branza si visine, apoi rulati strans. Puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt.



Repetati pana ce terminati compozitia – ar trebui sa va iasa 3 rulouri. Ungeti-le cu ulei si bagati tava in cuptorul incins, la 180 grade pentru 10 minute.



Intre timp amestecati 1 ou cu 2 linguri smantana si 2 linguri de zahar.



Dupa 10 minute ungeti rulourile deasupra cu amestecul de smantana.
Lasati apoi pana ce se rumenesc frumos deasupre. Scoateti, pudrati cu zahar praf si taiati-le felii.



Sursa: forum culinar.ro