Salata greceasca

Astazi va propun o reteta perfecta pentru zilele caniculare in care aragazul devine "inamicul" nostru numarul unu. Deosebit de gustoasa poate fi servita cu succes atat la un pranz usor sau de ce nu, chiar la cina.

Dificultate: usor
Timp preparare: 5 minute
Timp asteptare: 30 minute
Ingrediente:
2 rosii
1 castravete
1 ceapa
1 felie branza feta
6-7 masline (ideale sunt cele fara samburi)
zeama de la 1/2 lamaie
2-3 linguri ulei masline
1/2 lingurita oregano
sare, piper


Mod de preparare:

Spalati bine legumele. Taiati rosiile felii, apoi in cuburi.



Taiati ceapa in fasiute subtiri.



Curatati castravetele de coaja si taiati-l pe jumatate, apoi in cubulete.



Puneti legumele intr-un bol pentru salata. Scoateti samburii maslinelor si adaugati-le peste legume.



Amestecati uleiul cu zeama de lamaie, sarea si piperul. Turnati-l peste salata si presarati cu oregano. Acoperiti si dati timp de jumatate de ora la rece.



Dupa expirarea timpului taiati felia de branza feta in cuburi. Puneti-le peste salata si presarati cu oregano. Eu am servit cu paine alba proaspata. Pofta buna!



Orez cantonez



Dificultate: usor
Timp preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 2 persoane:

200 g orez cu bob lung
1-2 oua (in functie de marine)
100 g mazare
1 ceapa (eu am folosit 2 mici)
2-3 felii sunca
sare, piper
2 linguri sos soya



Mod de preparare:

Puneti mazarea la fiert. Bateti bine cele 2 oua si faceti o omleta.



Fierbeti orezul in apa clocotita timp de 15 minute (sau conform indicatiilor de pe pachet).
Tocati marunt ceapa.

Taiati omleta si sunca cubulete.
Dupa ce mazarea si orezul au fiert, puneti intr-o tigaie 3 linguri ulei si caliti ceapa timp de 2-3 minute.


Adaugati apoi mazarea, omleta si sunca si lasati la foc mic 5-6 minute.



Puneti in tigaie orezul si sosul de soya. Potriviti de sare si piper si mai lasati 2-3 minute la foc iute.


Eu am servit alaturi de amestec de legume chinezesti (se gasesc congelate), insa este foarte bun si simplu.


Util: aveti grija cand adaugati sarea, deoarece sosul de soya este destul de sarat.

Chec economic



Dificultate: usor
Timp preparare: 1 ora
Ingrediente:

3 oua
1 cana zahar
1/2 cana lapte
1/2 cana ulei
2 cani faina
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
nuci
coaja rasa de la 1 lamaie / portocala
esenta rom
plic zahar vanilat



Mod de preparare:

Mixati ouale intragi cu zaharul si zaharul vanilat pana ce amestecul se deschide la culoare.


Adaugati laptele, uleiul, coaja de lamaie si cateva picaturi de esenta de rom. Continuati sa mixati inca 1-2 minute.


Cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt, apoi turnati-o treptat in aluat. Amestecati pana ce aluatul incepe sa faca basicute – aproximativ 2-3 minute. Incingeti cuptorul la 180 grade.

Tapetati un vas de yena sau doua forme mici de chec cu hartie de copt.



Opriti 5-6 linguri din aluat si amestecati-le bine cu cacao.



Turnati aluatul in forma pregatitta. Puneti deasupra compozitia cu cacao, apoi nucile.



Bagati tava in cuptorul incins timp de 5 minute, apoi reduceti temperatura si mai lasati aproximativ 40 minute sau pana ce checul este copt.



Pudrati cu zahar praf.



Taiati cubulete (sau felii - in functie de vasul folosit) numai dupa ce s-a racit.

Util: Folositi aceeasi cana pentru a masura ingredientele.
Nu deschideti usa cuptoruli in primele 20 minute.
Sursa: forum culinar.ro

Snitel egiptean




Dificultate: usor
Timp preparare: 30 minute
Timp asteptate: 2-3 ore
Ingrediente:

piept de pui feliat
2 oua
faina
pesmet
ulei pentru prajit



- pentru marinata:
zeama de la 1 lamaie
2-3 linguri ulei masline
2-3 catei usturoi
1 ceapa
sare, piper, orice alte condimente preferati (menta, cimbru)



Mod de preparare:

Bateti usor cu cicanul de snitele feliile de pui. Pentru marinata amestecati zeama de lamaie, uleiul, usturoiul zdrobit, ceapa tocata si condimentele. Puneti feliile de piept de pui, acoperiti si dati la frigider 2-3 ore.



Dupa cele 3 ore puneti faina si pesmetul pe cate o farfurie intinsa si bateti ouale cu sare, piper si menta. Puneti uleiul la incins intr-o tigaie.



Dati fiecare felie prin faina, apoi prin ou.....


.... iar la sfarsit prin pesmet.



Prajiti la foc mediu in uleiul incins, pana ce devin aurii pe ambele parti.


Continuati pana ce prajiti toate fileurile de pui. Scoteti-le pe hartie absorbanta de bucatarie.


Eu am servit alaturi de cartofi noi prajiti si salata de vara.


Sursa: forum culinar.ro