Chiftelute marinate


Dificultate: usor
Timp preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 3 persoane:
250 ml suc de rosii (eu am folosit si ½ conserva rosii cubulete)
1 lingura faina
100 ml apa
2-3 linguri ulei
2 foi dafin
1 catel usturoi
2 linguri otet
sare, piper, cimbru
12 chiftele (reteta aici)


Mod de preparare:
Intr-o craticioara puneti sucul de rosii, apa amestecata cu 1 lingura faina, 2-3 linguri ulei, usturoiul tocat, dafin, cimbru, sare si piper.


Puneti totul sa fiarba putin apoi adaugati si chiftelutele. Acoperiti cratita cu un capac si lasati la foc mic aproximativ 15-20 de minute.


La final adaugati si cele 2 linguri de otet, apoi patrunjelelul sau mararul tocat. Pofta buna!



Util: Puteti servi cu piure de cartofi si castraveciori murati.

Chiftele din carne



Dificultate: usor
Timp preparare: 40 minute
Ingrediente:
500 g carne tocata (eu am folosit amestec 2/3 porc si 1/3 vita)
1 ceapa
2 catei usturoi
1 felie paine inmuiata in lapte / apa
2 oua
1 legatura patrunjel si marar
sare, piper, cimbru, boia
putina faina
ulei pentru prajit


Mod de preparare:
Taiati marunt ceapa, patrunjelul si mararul; pisati usturoiul. Inmuiati painea – o felie de 2 cm – in lapte (sau apa). Stoarceti bine miezul.
La tocatura de carne adaugati ouale crude, ceapa, usturoiul, miezul de paine, verdeata. Apoi puneti sare, piperul, boia si cimbru. Amesteca bine.


Pe o folie luati cite o lingura cu virf din compozitie, treceti prin faina (sau pesmet) si formati chiftele turtite (de asemenea le puteti face si rotunde).


Prajiti in uleiul incins, la foc mediu; lasati sa se rumenesc (aproximativ 10 minute) pe o parte, apoi intoarceti pe partea cealalta; sunt gata cand sunt bine rumenite. Scoateti pe prosoape de hartie si inlocuiti cu altele, pana terminati toata compozitia.


Serviti calde - dar sunt la fel de bune si reci - cu legume (ardei gras, rosii, castraveti) sau muraturi, cu salata de cartofi sau piure, cu fasole batuta sau simple, doar cu mustar.
Asa mi-au iesit mie...
Util:
Pentru o varianta mai "dietetica" le puteti coace in cuptor pentru aproximativ 30 de minute la 180 grade, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.
Puteti inlocui carnea tocata amestec cu piept de pui (sau curcan) dat prin masina de tocat.
In loc de miezul de paine inmuiat puteti folosi 2 cartofi dati pe razatoarea mica.

Salata asortata




Dificultate: usor
Timp preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 3 persoane:
3 rosii
1 castravete
1/2 ardei gras
1 ceapa mica
1 legatura marar (eu am folosit uscat)
ulei de masline, otet
sare, piper, oregano


Mod de preparare:
Spalati bine toate legumele, apoi taiati rosiile felii si ceapa pestisori.


Curatati de coaja castravetele si taiati-l rondele subtiri.


Taiati julien ardeiul gras si finocchio.


Puneti toate ingredientele intr-un bol si amestecati usor impreuna cu uleiul, otetul, sarea, piperul si oregano. La sfarsit adaugati si mararul tocat marunt.
O puteti servi alaturi de aproape orice fel de mancare sau doar asa, simpla - in zilele fierbinti de vara.


Eu am servit-o alaturi de cartofi noi prajiti si snitele din piept de pui.


Util: in momentul servirii se poate presara cu telemea rasa.

Prajitura cu piersici

O prajitura extrem de gustoasa, usor de facut ... fara sa folosim cuptorul deloc ...


Dificultate: usor
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
- Pentru crema:
300 ml lapte
3 linguri zahar
200 g unt
2 linguri faina
esenta vanilie
coaja rasa de portocala si lamaie
- Pentru asamblare:
300 g piscoturi
1 cutie piersici in sirop


Mod de preparare:
Crema:
Punem intr-o craticoara, la foc mic, laptele, zaharul si untul. Cand untul este topit complet adaugam cele 2 linguri de faina si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Lasam pe foc 2-3 minute, iar la sfarsit adaugam esenta de vanilie si coaja rasa de portocala si lamaie.


Dupa ce crema s-a racit punem intr-o tava (sau pe un platou) un rand de piscoturi si le insiropam cu siropul de piersici.


Punem apoi un strat de crema si piersici taiate felii. Repetam : piscoturi, sirop, crema, piersici.


Acoperim si lasam in frigider pentru 3-4 ore. Asta-i tot!

Util: putem inlocui conserva de piersici in sirop cu compot de ananas - iese la fel de buna.

12 retete naturale pentru frumusete

1. Lapte demachiant cu miere (pentru toate tipurile de piele) - Amestecati 1 lingura de miere cu 20 cl de apa minerala si 20 cl de lapte semi-degresat. Utilizati acest lapte pentru a va curata tenul seara, inainte de culcare


2. Masca pentru ten uscat, cu ulei de migdale dulci - Striviti o piersica si amestecati acest piure cu un galbenus de ou, adaugati o lingura de ulei de migdale dulci. Aplicati acest preparat pe fata si lasati-l sa actioneze 10 minute. Clatiti apoi cu apa caduta din abundenta.

3. Masca cu struguri - Amestecati un albus de ou batut spuma, cu sucul unei jumatati de lamai si o lingura de suc de struguri. Aplicati acest preparat pe fata si lasati-l sa actioneze aproximativ 20 de minute apoi, clatiti cu multa apa.

4. Apa de roze stimulanta - Intr-un sfert de litru de apa plata clocotita adaugati un pumn de petale de trandafiri uscate. Lasati-le sa infuzeze timp de 30 de minute, apoi filtrati preparatul. Este un tonic ideal, pentru toate tipurile de ten.

5. Lotiune tonica din citrice - Decojiti-le si taiati fin cojile de la o lamaie si o portocala. Puneti-le intr-un sfert de litru de apa plata vor si lasati-le acolo timp de cateva ore. Filtrati si utilizati aceasta lotiune dimineata, pentru a va curata fata.

6. Gomaj cu zahar pentru pielea uscata a mainilor - Amestecati 2 linguri de zahar si o lingura de ulei de migdale dulci. Frecati-va bine mainile cu acest preparat si apoi clatiti-le cu apa calduta.

7. Gomaj cu ananas pentru ten gras - Amestecati o lingura de apa plata cu 1 lingura de faina de porumb si 1 lingura de ananas strivit. Aplicati aceasta pasta pe fata, efectuand miscari circulare si evitand zona de contur a ochilor. Clatiti din abundenta cu apa calduta.

8. Compresii cu musetel pentru ochi incercanati - Lasati sa infuzeze, cateva ore, un buchetel de flori de musetel intr-un sfert de litru de apa. Imbibati cu aceasta lotiune un servetel din bumbac si aplicati-l pe ochi, timp de cateva minute.

9. Masca antipeliculara cu urzica - Mixati o mana de urzici cu 2 linguri de ulei de masline. Aplicati acest amestec pe pielea capului (evitand sa-l intindeti de-a lungul parului) si lasati-l sa actioneze timp de un sfert de ora, apoi clatiti din abundenta cu apa calda.

10. Baie calmanta cu lavanda - Varsati o ceasca cu lavanda intr-un vas cu apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 15 minute. Filtrati acest preparat si varsati-l in apa de baie.
11. Ulei intaritor pentru sani - Puneti intr-un flacon 20 cl de ulei de migdale dulci si cateva paharute planta proaspata. Inchideti flaconul. Lasati la macerat timp de o saptamana si apoi filtrati. Masati-va sanii cu aceasta lotiune.

12. Gomaj cu fructe exotice pentru corp - Mixati un kiwi cu o lingura de miere lichida si un varf de sare fina. Masati-va corpul cu aceasta pasta, de jos in sus, efectuand miscari circulare.

Util: cele mai multe dintre aceste preparate nu se pastreaza la frigider decat cateva zile. Doar preparatele pe baza de apa si de plante sau flori pot fi conservate timp de mai multe saptamani.
Sursa: Le nouvelles estetique

Hamburger de vita



Dificultate: usor
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente pentru 3 persoane:
- pentru chiftele
350 g carne tocata vita
1 buc ceapa
1 felie paine inmuiata in lapte (doar miezul)
2-3 linguri apa minerala
1 lingurita mustar
1 lingurita ketchup
sare, piper, alte condimente (cimbru, boia)
- pentru asamblare
3 chifle - eu nu am avut, am folosit altceva
3 frunze salata
2 buc rosie
1 buc ceapa mica taiata rondele
mustar, ketchup
Mod preparare:
Se toaca ceapa marunt si se pun intr-un vas alaturi de carnea tocata, miezul de paine, mustar, ketchup si condimente. Compozitia se amesteca si se pune la rece timp de o jumatate de ora.


Amestecul se imparte apoi in parti egale si se modeleaza in forma de chiftea de hamburger - pentru aceasta eu am folosit o cana.
Se ung cu ulei si se pun pe gratar. De asemenea ii mai puteti face in cuptor, intr-o tigaie de teflon sau pe gratar de fonta, pe aragaz, asa cum am procedat eu.
Cand s-au rumenit, fiecare chiftea se pune intr-o chifla, pe o frunza de salata verde, apoi mustar.


Deasupra se pot pune felii de rosie, rondele de ceapa si ketchup.
Serviti alaturi de cartofi prajiti. Pofta buna!


Util: Puteti face chiftelele de hamburger si din carne de pui sau amestec de vita si porc, iar la asamblare puteti pune si rondele de castraveti murati.

Maioneza

Usor de facut si deosebit de gustos, sosul de maioneza este ideal pentru salata de boeuf, de vinete, de ciuperci, oua umplute, sandvisuri, peste sau pui... si multe, multe altele. Haideti sa o preparam impreuna!



Dificultate: usor
Timp preparare: 5 minute
Ingrediente:
1 galbenus de ou crud
1 galbenus de ou fiert - tare
1 lingurita de mustar
250 - 300 ml ulei floarea soarelui (in functie de cantitatea pe care o doriti - ca o regula generala: cca 200 ml la 1 galbenus)
zeama de la 1/2 lamaie
sare

Mod de preparare
Puneti in recipientul unde faceti maioneza galbenusul de ou fiert, mustarul si sarea, apoi amestecati bine cu o furculita pana cand compozitia se omogenizeaza perfect.


Puneti galbenusul crud si incepeti sa turnati uleiul, nu mai mult de 1 lingurita odata - eu am folosit mixerul, insa puteti utiliza foarte bine si o lingura de lemn sau un blender.


Dupa ce tot uleiul a fost incorporat adaugati zeama de lamaie amestecand in continuu. Asta-i tot!


Util: se pastreaza intr-un borcan cu capac, bine inchis, la rece. Pana la intrebiuntare, maioneza mai trebuie amestecata din cand in cand.
Nu uitati ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
O puteti face si folosind doar galbenusuri crude - iese la fel de gustoasa, insa mai fluida.
Daca se taie puneti un galbenus crud intr-un alt castron, turnati cate o lingurita din maioneza taiata amestecand cu o lingura de lemn, fara a mai turna deloc ulei.